Per Anger-priset

 

Per Anger-priset är en internationell utmärkelse som instiftades 2004 av den svenska regeringen. Priset delas ut för att lyfta fram insatser som främjar demokrati och mänskliga rättigheter. Forum för levande historia har fått i uppdrag av regeringen att nominera pristagare, utse en jury och organisera allt arbete som rör priset.

Priset har fått sitt namn efter Per Anger som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest. Det var han som tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget.

Nomineringsorganisationerna är den svenska sektionen av Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Röda Korset och Svenska kyrkan.

Juryn består av Eskil Franck (överintendent Forum för levande historia), Sigrid Rausing (bokförläggare), Peter Weiderud (generalsekreterare), Peter Anger (son till Per Anger) och ambassadör Anders Rönnqvist.

Smith har arbetat med Per Anger-priset sedan 2004 dels med den övergripande strategin och prisets grafiska identitet men också i kommunikationsarbetet mellan myndigheten, pristagare ideella organisationer och PR.

Läs mer om priset och arbetet kring det på Forum för Levande Historias hemsida om Per Anger-priset.


DELA Per Anger-priset

Facebook Twitter